Lönar det sig att plocka själv?

Lönar det sig att plocka själv?

Att det är mysigt att göra en dagsutflykt för att plocka bär råder det inga tvivel om, men lönar det sig verkligen att plocka blåbär på självplock?

Det korta svaret är ja!

Det lönar sig på många sätt att plocka blåbär själv istället för att köpa i affären. Här är några av anledningarna. 

Det är billigare

Vill du köpa färska odlade blåbär i en matvarubutik är det inte ovanligt att du får betala över 200kr/kg. När du plockar hos oss betalar du bara 90kr/kg, så skillnaden i pris blir ganska stor.

Du får svenska och obesprutade bär

Förutom att vara mycket dyrare har bären i butik inte sällan även fraktats över halva jordklotet innan de landat i din varukorg. Odlade blåbär från Sverige kan var svårt att få tag på, för att inte tala om Värmländska. Det lönar sig alltså för både miljön och den svenska bärproduktionen att du väljer att plocka närodlade och obesprutade blåbär. 

Men är det inte ännu mer lönsamt att plocka i skogen?

Jo, givetvis är det allra mest lönsamma att plocka vilda blåbär gratis i skogen. De vilda blåbären är fantastiska på många sätt, men skiljer sig från de odlade bär i både utseende och smak, så de bör inte jämföras rakt av. 

Är du äldre eller har problem med att gå och böja dig är odlade blåbär dessutom lättare att plocka eftersom de växer på buskar. Du kan därmed sitta på en pall och fylla dina hinkar, vilket för många hade varit omöjligt med vilda blåbär.